BBurago schaalmodellen: legendarische pionier van de 1:18 modelauto

Het Italiaanse modelauto merk BBurago werd opgericht in 1976 door de broers Mario, Ugo en Martino Besana. Het bedrijf werd de opvolger van Martoys, dat de broers twee jaar eerder gestart waren. Ze waren ook de drijvende krachten achter Mebetoys, een merk dat zich vooral specialiseerde in 1:43 schaalmodellen en later werd verkocht aan Mattel. Martoys ging voor de grotere auto’s, 1:24 en ook al snel 1:18 modellen. Ze waren daarmee de eersten die 1:18 modellen gingen produceren. Een slimme zet, want het was even duur om deze modellen te maken als de 1:24 modellen, maar ze waren de eersten die dit deden en werden al snel razend populair. Bburago is ook altijd kleinere modellen blijven maken, die vaak gekopieerd werden van een grotere schaal.

Een stukje geschiedenis over BBurago

Vanaf ‘76 ging Martoys dus verder als BBurago. De twee hoofdletters B verwijzen naar de familienaam van de broers, Besana en het stadje Burago di Molgora, waar de schaalmodellen vanaf de oprichting tot het uiteindelijke faillissement in 2005 werden geproduceerd. In de jaren ‘80 was BBurago marktleider in de markt van 1:18 modelauto’s. Uiteindelijk zou het merk echter aan het eigen succes ten onder gaan, omdat de concurrentie ook een stuk van de taart wilde. Sommige merken, waaronder het Chinese Maisto, konden bovendien veel goedkoper produceren. Uiteindelijk ging BBurago in 2005 failliet. In 2007 werd de merknaam gekocht door Maisto, zodat dit legendarische merk gelukkig ook vandaag de dag nog steeds bestaat en ook nog altijd nieuwe modellen op de markt brengt.

Gedetailleerde modellen

BBurago heeft altijd nauw samengewerkt met verschillende automerken, waardoor de modelauto’s opvallen door de zeer nauwkeurig en realistisch nagemaakte details. Zo bevatten de meeste modellen echt werkende besturing, zeer fraai gemaakte motoren en gedetailleerde instrumentenpanelen. Ook aan details als ruitenwissers en reservebanden werd gedacht. Sommige modellen beschikken zelfs over echt werkende vering en bij sommige kunnen de wielen verwisseld worden. In de beginjaren bracht BBurago vooral modellen uit de jaren ‘30 op de markt. Later kwamen daar steeds meer jaren ‘50 en ‘60 auto’s bij. En het assortiment werd uiteindelijk gecompleteerd met moderne Bburago schaalmodellen. De focus lag vooral op Europese modellen, zoals de Fiat 500, Jaguar XK-E roadster of Lamborghini Diablo. De bekendste series zijn de zogeheten Diamond, Super en Gold serie, die bestaan uit ruim dertig verschillende modellen, elk uitgevoerd in twee of drie kleuren. De meeste modellen verschenen bovendien in een roadster- en een coupé versie. Een andere bekende serie is de Grand Prix-lijn, bestaande uit tien verschillende Formule 1 en Indy modellen.
 
Bekijk ook onze andere f1 auto's.
...Lees meer
Filters Filters
Pagina 1 van 2