Menu
EUR
100ste Grand Prix overwinning voor Lewis Hamilton!

100ste Grand Prix overwinning voor Lewis Hamilton!

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Na de desastreuze race in Monza, waarbij Hamilton en Verstappen elkaar van de baan reden, kon de spannende strijd om de kampioenstitel 2021 weer verder. In de olympische stad Sotsji hoopte Lewis Hamilton (Mercedes) eindelijk eens goed uit te lopen op zijn grote concurrent Verstappen. De Nederlander had immers een gridstraf van drie plaatsen achter zijn naam staan, na de crash in Italië. Dat kon een voordeeltje opleveren. Het leek nog interessanter te worden toen team Red Bull Racing besloot om dit weekend een motorwissel voor Max Verstappen door te voeren. Hierdoor moest hij achteraan starten. Goed nieuws dus voor Mercedes die het al jaren goed doet op het Russische powercircuit.

 

Poleposition voor Lando Norris

Het weer zat de Formule 1-coureurs opnieuw niet mee. De vrije trainingen op vrijdag verliepen goed, maar de ochtendtraining op zaterdag kon door zeer zware regenval niet doorgaan. Er werd zelfs getwijfeld of er ’s middags kon worden gekwalificeerd. Maar tegen die tijd stopte de regen en droogde het circuit langzaam op. Uiteindelijk konden de coureurs zelfs op slicks naar buiten. Max Verstappen reeds slechts een paar rondjes in Q1. Strijden om poleposition was niet nodig. Hij hield liever zijn bolide heel op het natte circuit.
Het waren de teams die als laatste hun tijden neerzetten in Q3 die zich vooraan kwalificeerden. Met een knappe eerste poleposition voor de Brit Lando Norris (McLaren)! In Italië kwam hij nog als tweede over de finish en nu pole in Rusland. Carlos Sainz (Ferrari) zette de tweede tijd neer. Op de tweede startrij nog een verrassing: George Russell (Williams) op P3 met naast zich toekomstig teamgenoot Lewis Hamilton. Voor de zevenvoudig kampioen was P4 echter niet de startpositie waarop hij had gehoopt.

Daniel Ricciardo (McLaren), Fernando Alonso (Alpine) en Lance Stroll (Aston Martin) plaatsten zich vooraan op respectievelijk P5, P6 en P7. Wederom geen topprestatie voor Sergio Pérez (Red Bull Racing). Hij zou vanaf P8 starten. Valtteri Bottas (Mercedes) en Charles Leclerc (Ferrari) sloten achteraan de grid aan bij Verstappen, vanwege aanpassingen aan hun motoren.

 

Grand Prix van Rusland

Zaterdagavond vierde team McLaren nog lang feest vanwege de eerste pole van Lando Norris. Maar zondag was het weer alle hens aan dek. Zou de jonge Brit de leiding weten vast te houden en zijn pole kunnen verzilveren?
De lichten doofden en het was Carlos Sainz die al snel de koppositie overnam van Norris. Russell bleef derde, terwijl Hamilton na een slechte start terugviel naar P7, achter Ricciardo. Achterin maakte Verstappen een paar plaatsen goed. Hij bleef uit de drukte en settelde zich voor een race naar voren. Zo was Bottas geen probleem voor de Nederlander. Hij haalde de Fin in bocht 13 met alle gemak in.
De middag zou lange tijd droog verlopen, zo waren de verwachtingen. Maar donkere wolken en flinke buien boven de Zwarte zee voorspelden weinig goeds…

 

Vast achter Ricciardo

Verstappen reed al snel de top 10 binnen en had zicht op Hamilton. Totdat Mercedes de Brit naar binnen haalde voor zijn bandenwissel en team Red Bull Racing besloot hetzelfde te doen met de Nederlander. Verstappen kwam midden in het verkeer weer terug op de baan, achter Ricciardo. Terwijl Hamilton net iets meer geluk had en voor de Australiër uitkwam. Daarna voegden ook Pérez en Alonso zich nog tussen Verstappen en Hamilton, waardoor de afstand nog groter werd.

Ondertussen pakte Lando Norris vooraan de leiding weer over van Carlos Sainz en begon aan het laatste deel van de race met serieus uitzicht op zijn eerste overwinning in de Formule 1. Maar Hamilton zette de achtervolging in en vormde een reëel gevaar voor de jonge Brit in de oranje McLaren.

 

Spetters, druppels, stortregen

Max zat op P7 vast achter Fernando Alonso. Achter hem rukten Valtteri Bottas en Charles Leclerc op. De slotfase van de race in Rusland zou nog zwaar worden voor de Nederlander, die over de boardradio riep dat zijn banden opraakten. Toen… begon het gespetter. De spetters werden snel dikke druppels. Sebastian Vettel (Aston Martin) kreeg te horen dat het eerst nog erger werd voordat het minder zou worden. Met nog zo’n zes rondes tot de finish moesten de coureurs beslissen over buiten blijven op slicks of naar binnengaan voor intermediates. Dan hing het er ook nog vanaf wáár op het circuit een coureur zich bevond. Want op start/finish lag het asfalt er weer anders bij dan in bocht 8 en 9 een stuk verderop.

Voor Norris was het duidelijk: hij weigerde naar binnen te komen en daarmee zijn koppositie uit handen te geven aan Hamilton. Zijn ‘NO!’ over de boardradio zei alles. Verstappen en Sainz kozen wel al vrij snel voor de intermediates, net als de meeste coureurs trouwens. Bottas dook ook vroeg naar binnen, terwijl Hamilton zich pas liet overtuigen toen hij hoorde dat Verstappen ook had gewisseld. Alleen Norris en Leclerc bleven nog lang buiten, terwijl de regen echt losbarstte. De McLaren en Ferrari werden onbestuurbaar op het spekgladde circuit. Norris kon niet meer om zijn team heen als hij de bolide veilig thuis wilde brengen en ook nog wilde finishen. Hij gleed letterlijk de pitstraat binnen…

 

Jonge held

In al die chaos profiteerde Max Verstappen van de ruimte die ontstond. Geen P7 maar P2! Carlos Sainz kon naar het podium voor brons. De van achteraan gestarte Valtteri Bottas finishte op P5. Zijn landgenoot Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), die twee races miste door corona, pakte puntjes op P8. De jonge held Norris werd alsnog op P7 afgevlagd. Zijn moed leverde hem geen overwinning op maar wel de titel driver of the day.

Feest bij Mercedes: de 100ste overwinning voor de legendarische Lewis Hamilton. Toch had de Brit zijn ruime voorsprong op Verstappen onvoldoende weten te benutten. Sterker nog, hij leek oprecht verrast toen Verstappen zijn bolide naast de Mercedes op P2 parkeerde. Is het Pérez… Nee, het is Verstappen! In de strijd om de titel staat Hamilton twee puntjes boven Verstappen. Nog zeven races te gaan… Het blijft ongekend spannend.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »