Menu
EUR
Carlos Sainz wint eerste GP in Formule 1-carrière

Carlos Sainz wint eerste GP in Formule 1-carrière

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Ook was er goed nieuws voor de Mercedes-fans. Met een groot pakket aan updates heeft team Mercedes het hinderlijke stuiteren van de nieuwe formule 1-auto W13 onder controle. Althans, op het Britse asfalt. Ook vond het Duitse team meer snelheid en ging Lewis Hamilton in de race op zondag de strijd aan met Ferrari en Red Bull Racing.

 

Natte kwalificatie op zaterdag met nieuwe polezitter

Opnieuw verliep de kwalificatie zaterdag op circuit Silverstone in Groot-Brittannië onder natte omstandigheden. Max Verstappen (Red Bull Racing) had er weinig last van en zette steeds de snelste tijd neer. Toch was het Carlos Sainz in de nieuwe Ferrari F1-75 die geheel tegen zijn verwachtingen in poleposition pakte. Nipt voor Verstappen, Charles Leclerc (Ferrari) en Sergio Pérez (Red Bull Racing). Lewis Hamilton (Mercedes W13) was redelijk tevreden met P5 en genoot zichtbaar van de vele duizenden fans op de tribunes langs het historische circuit.

Wie zaterdag ook een feestje vierden waren Nicholas Latifi (Williams FW44) en Guanyu Zhou (Alfa Romeo C42). Latifi haalde voor het eerst in zijn F1-loopbaan het laatste deel van de kwalificatie en stelde P10 veilig. Ook voor Guanyu Zhou zat zaterdag alles mee. Hij plaatste zich op P9; vóór zijn teamgenoot Valtteri Bottas die niet verder kwam dan P12.

 

Grand Prix van Groot-Brittannië

Voor de zondag was geen regen van betekenis voorspeld en op een drupje hier en daar kwam die voorspelling ook uit. Max Verstappen had een topstart en zette al voor bocht 1 zijn nieuwe formule 1-auto RB18 voor de Ferrari van Carlos Sainz. Ook Lewis Hamilton won meteen twee plaatsen ten koste van Charles Leclerc en Sergio Pérez.

 

Rode vlag na zware crashes voor Zhou en Albon

Maar lang konden Hamilton en Verstappen niet genieten van hun succesvolle start. Midden in het veld veroorzaakte George Russell (Mercedes W13) - die op de harde band was gestart en nauwelijks grip had - een zeer zware crash. Hij zwiepte naar links en raakte het achterwiel van de Alfa Romeo van Zhou. De Alfa C42 sloeg direct over de kop en schoot ondersteboven van het asfalt door de grindbak richting de tribunes. Daar vloog de zwaar gehavende formule 1-auto over de bandenstapels heen en kwam erachter op zijn kant tot stilstand. Russell, die zelf ook schade had, stapte direct uit zijn wagen en rende naar Zhou om te zien of alles goed was. Deze actie, hoe goed bedoeld ook, leverde hem een diskwalificatie op.
Maar er gebeurde nog veel meer. Alexander Albon (Williams FW44) haalde zijn voet van het gas toen hij de crash voor zich zag gebeuren. Daar had Sebastian Vettel (Aston Martin AMR22) geen rekening mee gehouden en duwde de Britse Tai de muur in, waarna Albon links en rechts door verschillende anderen werd geraakt. Zhou en Albon moesten voor controle naar het mediacal center. Later kwam het bericht dat beide coureurs in orde waren.
Ook Pierre Gasly (AlfaTauri AT03) en teamgenoot Yuki Tsunoda liepen schade op, net als Esteban Ocon (Alpine A522).

 

Herstart met 17 overgebleven formule 1-auto’s

Op Zhou, Albon en Russell na stelden de overgebleven coureurs hun auto’s op in de pitstraat tijdens de rode vlag. Dit bood de teams volop tijd om schade te herstellen. Zelfs de formule 1-auto van Ocon was net voor het einde van de rode vlag weer opgelapt.

De herstart was in de originele opstelling, dus Verstappen moest opnieuw vertrekken vanaf P2. Ditmaal liet Carlos Sainz zich niet verrassen en behield de leiding in de race. Max hield wel aansluiting en zette de Spanjaard flink onder druk. Met succes, want toen Sainz een foutje maakte, greep de Nederlander direct zijn kans en nam de leiding in de race over.
Bij de herstart kwam Sergio Pérez in aanraking met de Ferrari van Charles Leclerc. Pérez moest naar binnen voor een nieuwe voorvleugel en sloot daarna achter in het veld weer aan. Het team van Leclerc zag dat rechts de ‘end wing plate’ van de voorvleugel af was, maar besloot dat de Monegask er wel mee kon blijven rijden.

 

Grote schade aan vloer Verstappen’s nieuwe RB18

Weer kon Max Verstappen niet lang genieten van zijn koppositie. Nadat hij over een verdwaald brokstuk van een formule 1-auto was gereden, verloor hij alle balans in de auto. Eerst dacht hij aan een lekke band, maar na de pitstop leverde dat geen verbetering op. Wel was hij zijn positie vooraan kwijt. Op P6, met voor zich Fernando Alonso (Alpine A522), Lando Norris (McLaren MCL36) en Lewis Hamilton op P3, moest hij alle zeilen bijzetten om de race uit te kunnen rijden… Later werd duidelijk dat het brokstuk de vloer had opengereten. Iets wat bij de nieuwe formule 1-auto’s voor grote problemen zorgt. De vloer zorgt immers voor de downforce.

Sergio Pérez was inmiddels bezig aan een inhaalrace, in de hoop nog wat punten te kunnen pakken. Voor team Ferrari leek Silverstone goed uit te pakken, met twee coureurs vooraan zonder de druk van Verstappen. Maar Leclerc klaagde over de boordradio over de snelheid van Sainz en wilde niets liever dan zijn teamgenoot voorbij steken. Maar ja, Sainz had uitzicht op een eerste overwinning... Ferrari loste het op door Sainz in ronde 21 eerst naar binnen te halen voor zijn bandenwissel, waarna Leclerc de leiding overnam en Sainz op P3 aansloot. In diezelfde ronde viel Valtteri Bottas uit en had team Alfa Romeo geen coureurs meer in de wedstrijd.

 

Hamilton voor het eerst in 2022 aan de leiding

Lewis Hamilton splitste de twee Ferrari’s en deed serieuze pogingen om Leclerc op de baan in te halen. Maar zover kwam het niet. Leclerc werd naar binnen geroepen en kwam achter Sainz op P3 weer terug. Pierre Gasly viel in ronde 28 uit; de vijfde uitvaller op Silverstone.
Sainz maakte jacht op Hamilton in de Mercedes W13, maar liep nauwelijks op hem in. Toen kreeg Leclerc in ronde 31 het verlossende seintje: haal Sainz maar in. Kort daarop kreeg Hamilton het bekende ‘box box’ over de radio en kwam de Brit op vers rubber weer achter de twee Ferrari’s terug op P3.

 

Ocon zorgt voor sleutelmoment in de race

Ondertussen zakte Verstappen verder terug en moest zelfs een finish buiten de top 10 vrezen. Met Esteban Ocon (Alpine A522) vocht hij om P8. Kort nadat Ocon de gefrustreerde Nederlander had ingehaald viel zijn motor uit. De Alpine A522 moest worden weggehaald. Dus kwam de safetycar in de slotfase van de race op de baan! Veel coureurs doken direct naar binnen om naar de zachtste band te gaan. Nagenoeg de hele top 10, behalve Charles Leclerc op P1. Hij besloot buiten te blijven.
Na de herstart werd het publiek getrakteerd op een prachtig gevecht vooraan. Sainz haalde al snel Leclerc in en zou in zijn 150ste race P1 niet meer uit handen geven! Tegelijk viel Sergio Pérez vanaf P4 Hamilton aan. Dit leverde een fraai staaltje stuurmanschap op, waarbij de coureurs elkaar meerdere keren inhaalden. Met Pérez uiteindelijk stevig op P3 was Leclerc het volgende slachtoffer. De oudere banden deden hem geen goed en zo kreeg Leclerc eerst Red Bull Racing en daarna Mercedes om zijn oren.

 

Mick Schumacher (Haas) pakt eerste WK-punten in 2022

Max Verstappen telde ondertussen de rondes af en hoopte snel verlost te zijn van de haast onbestuurbare Red Bull RB18. Viel hij ook nog bijna ten prooi aan Mick Schumacher (Haas VF-22), die op P8 al zijn eerste punten van 2022 binnen had, maar alles op alles zette om op P7 te finishen. Dit lukte de Duitser op een haar na niet.

Al met al liep Charles Leclerc 6 punten in op Verstappen in het WK-klassement en staat nog 43 punten achter. Maar misschien is de Ferrari-coureur niet Verstappen’s grootste rivaal in de strijd om de 2022-titel. Sergio Pérez staat op 2 in het klassement en is de regerend wereldkampioen al op 34 punten genaderd…

 

Over Racing-art.nl

Haal de race beleving in huis met Racing Art. Racing-Art.nl heeft een geweldige collectie Spark models en Minichamps formule 1 modelauto's en kunstwerken voor de race fan zoals Max Verstappen kunstwerken, litho's, schaalmodellen en merchanise. Je vindt er bijvoorbeeld de populaire modelauto's van Max Verstappen 1:18, maar ook modellen van Mercedes, Lamborghini en Ferrari. Mocht je op zoek zijn naar een speciaal schaalmodel, neem contact met ons op.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »