Menu
EUR
Grand Prix van Saoedi-Arabië spannend tot allerlaatste ronde

Grand Prix van Saoedi-Arabië spannend tot allerlaatste ronde

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Het team van Red Bull Racing beleefde een prachtig weekend. Hun nieuwe auto, de RB18, vertrok van poleposition en kwam als winnaar over de finish op zondag. De eerste punten voor Max Verstappen en Sergio Pérez zijn binnen!
Maar voordat de lichten boven het supersnelle straatcircuit in de stad Djedda doofden was er al heel veel gebeurd. Zoals een raketaanval op een oliefabriek van Aramco op zo’n 10 kilometer van het Jeddah Corniche Circuit, waar de formule 1-auto’s net bezig waren met de eerste vrije training. Het organiserende land beloofde dat het circuit niet in gevaar was en de trainingen en de race gewoon door konden gaan.

 

Haas van Mick Schumacher total loss

De kwalificatie op zaterdag lag een tijd stil na een monstercrash van Mick Schumacher. De Haas van Schumacher klapte twee keer tegen een muur en brak bij het wegtakelen zelfs in tweeën. Mick werd met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht voor controle, maar doorstond de crash wonderwel met alleen wat blauwe plekken en spierpijn. Het lukte het team van Haas niet om een hele nieuwe Haas VF-22 te bouwen voor de zondag, dus de jonge Duitser moest de race als toeschouwer volgen vanuit de pits.

Ook drama voor Lewis Hamilton (Mercedes), die in tegenstelling tot George Russell, maar geen snelheid wist te halen uit hun nieuwe formule 1-auto, de W13. Met als gevolg dat hij in de kwalificatie niet verder kwam dan Q1 met een teleurstellende P16. George Russell startte in de race 10 plaatsen voor Lewis op P6.

Voor AlphaTauri wil het seizoen ook niet vlotten. Yuki Tsunoda’s auto, de nieuwe AT03, liep al niet lekker in de trainingen en kwalificatie. Op zondag kapte de motor er helemaal mee op weg naar de startgrid. Zo verschenen 18 formule 1-auto’s aan de start van de tweede GP van 2022.

 

Grand Prix van Saoedi-Arabië

Sergio Pérez stelde zich op P1 op! Hij is de eerste Mexicaan in de historie van de Formule 1 die poleposition achter zijn naam heeft staan. In de kwalificatie bleef hij met zijn snelle ronde Charles Leclerc (P2) en Carlos Sainz (P3) en teamgenoot Max Verstappen (P4) voor.
Ook zondag hield Pérez het hoofd koel, bleef na de eerste bochten aan de leiding en reed in zijn RB18 eenvoudig weg van Ferrari. Verstappen schoof bij de start een plaatsje op na het inhalen van Sainz en zette de achtervolging in naar de F1-75 van Charles Leclerc.
Achterin maakte Lewis Hamilton een paar plaatsen goed en reed langzaam maar zeker naar voren door het veld. George Russell (Mercedes) hield goed stand op P5, maar verloor in zijn W13 al snel de aansluiting met de Ferrari’s en Red Bull’s. Achter hem ontspon zich een opvallend gevecht tussen Fernando Alonso en zijn teamgenoot Esteban Ocon. In hun roze Alpines (A522) vochten de twee om een plekje voor de ander. Het publiek genoot van de inhaalacties, maar hun teambaas kon er de humor niet van inzien. Pas toen Ocon te horen kreeg dat hij Alonso moest laten gaan, focusten de twee Alpine-coureurs zich weer op de race.

Safety car kost Pérez de leiding in de race

Op ongeveer een kwart van de race riep Red Bull Racing Sergio Pérez naar binnen voor de eerste pitstop. Ondanks de onboard communicatie met Charles Leclerc, die ook leek te kiezen voor een bandenwissel, bleef de Monegask toch buiten en nam zo de leiding in de race over. Kort daarop verloor Nicolas Latifi de macht over zijn Williams FW44 en klapte tegen een muur. De safety car kwam op de baan. Een goed moment voor onder meer Leclerc, Sainz en Verstappen om hun pitstops te maken. Pech dus voor Pérez die hiermee terugviel naar P4.

In het tweede deel van de race bleef de top 4 ongewijzigd. Verstappen probeerde aansluiting te houden bij de Ferrari F1-75 van Charles Leclerc, maar zag het gat groter worden. Gelukkig lukte het Sainz ook niet om aansluiting te houden bij de RB18 van Verstappen, dus P2 als eindstand leek lange tijd reëel voor de Nederlander. Duidelijk werd waar de twee teams het beste presteerden. Voor de Ferrari’s was dat het bochtige eerste deel van het circuit en voor de Red Bull’s de lange rechte stukken.
Inmiddels had ook Lewis Hamilton de top 10 bereikt, maar moest nog altijd zijn eerste pitstop maken, waarna hij een flink eind zou terugvallen. Lando Norris (McLaren) en Kevin Magnussen (Haas) presteerden ook goed en koersten af op een finish binnen de top 10.

 

Wat gebeurt er: drie auto’s uitgevallen binnen twee rondes

In de laatste fase van de race vielen in korte tijd drie formule 1-auto’s uit. Eerst waren er technische problemen met de Alpine A522 van Fernando Alonso. Hij bereikte nog wel op eigen kracht de pits. Valtteri Bottas (Alfa Romeo), die wederom een lekkere race reed, kwam kort na zijn pitstop weer terug in de pits en bleef daar. Uitvaller nummer 3 was Daniel Ricciardo. Zijn McLaren MCL36 hield het aan het begin van de pitstraat voor gezien. Dit leverde een virtuele safety car (VSC) op. Bovendien werd de pitstraat gesloten, omdat de McLaren naar binnen geduwd moest worden. Dit pakte nadelig uit voor Lewis Hamilton, die dacht een makkelijke pitstop te kunnen maken tijdens de VSC, waarbij hij niet zoveel posities op de baan zou verliezen.

 

Charles Leclerc en Max Verstappen vechten om de overwinning

Voor Max Verstappen kwam de virtuele safety car niet slecht uit. Hij verkleinde de afstand tot Charles Leclerc en na de spannende herstart kon Max eindelijk aanvallen. In ronde 42 zette de Nederlander zijn RB18 succesvol naast de F1-75 en haalde zijn rivaal in. In de volgende drs-zone pakte Leclerc de leiding echter weer terug. Dit gevecht herhaalde zich een aantal keer. Drie rondes voor het einde van de race haalde Verstappen opnieuw in en lukte het hem definitief om de jagende Leclerc achter zich te houden. En zo reed Max Verstappen in de nieuwe RB18 als eerste onder de zwart/wit geblokte finishvlag door. Leclerc pakte de tweede plaats en Carlos Sainz werd derde. Sergio Pérez had zijn poleposition niet weten te verzilveren, maar scoorde met P4 in ieder geval punten voor het team. Ook voor team Haas, die na de crash van Mick Schumacher met nog maar een coureur meedeed, was er weer succes: Kevin Magnussen finishte op P9! Eén plaatsje voor de zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

[products=blog_vitrine_led_zwart]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »