Menu
EUR
Deze week Pre-order korting op 2024 modellen. Bestel de nieuwste modellen met korting
Max Verstappen: De sensatie van het F1 seizoen 2019

Max Verstappen: De sensatie van het F1 seizoen 2019

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Het Formule 1 Race-Gen van Max Verstappen

Het racen zit bij Max Verstappen verankerd in zijn DNA. Vader Jos reed zelf zo’n tien jaar mee op het hoogste niveau in de Formule1 en was zelfs een seizoen lang teamgenoot van Michael Schumacher bij Benetton. In dat jaar haalde Jos twee keer het podium - beide keren een derde plaats. Daaruit zouden we natuurlijk kunnen concluderen dat Jos het race-gen bij zijn zoon heeft geïmpregneerd, maar dat is niet helemaal waar. De moeder van Max, de Belgische Sophie Kumpen, was op haar beurt ook een begenadigd racer, actief in het karting. Met Jos en Sophie als ouders werd voor Max de basis gelegd voor de jonge race-sensatie die nu alweer voor het vijfde seizoen meedoet in de Formule1.


De Oostenrijkse Grand-Prix van 2019


Op het parkoers van de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk werd dit jaar de negende race van het seizoen afgewerkt. Ondanks een slechte start van Max, won hij de wedstrijd na een spectaculaire inhaalrace. In het laatste deel van de race haalde hij eerst Vettel in, vervolgens Bottas en uiteindelijk naar het einde ook de jonge, talentvolle Fransman Leclerc. Een waar spektakel, zelden vertoond. Het was precies wat de F1-fans nodig hadden. Niet alleen de vele Nederlandse fans, maar fans over de hele wereld. Want laten we niet vergeten dat de Formule1 een wereldsport is, populair op alle continenten.


Een Nederlands-Belgische of Belgisch-Nederlandse superster


Max Emilian Verstappen werd net over de grens in het Belgische Hasselt geboren op 30 september 1997. Ondanks dat, voelt hij zich - naar eigen zeggen - op de eerste plaats een Nederlander. Desalniettemin is hij natuurlijk ook een behoorlijk “stukske” Belgisch. Niet alleen omdat hij op Belgisch grondgebied werd geboren, maar ook omdat zijn moeder Sophie van daar is.
Beide landen hebben overigens in de Formule1 hun eigen geschiedenissen geschreven, met vele deelnemers. De Belgen hadden in de persoon van Jacky Ickx een ware held. Ickx maakte in de tweede helft van de zeventiger jaren furore in het F1-wereld. De Nederlanders hebben ook meerdere F1-rijders gekend, waarbij Jos Verstappen de succesvolste was, totdat zijn zoon de F1-circuits kwam verrijken. Max gaat al deze mannen qua prestaties ver achter zich laten.


Max Verstappen de jongste F1-Coureur ooit


Max Verstappen begon zijn race-carrière al op zevenjarige leeftijd in het karting. Een leerschool die meerdere Formule1-coureurs hebben gevolgd. Max was 17 jaar en 166 dagen oud toen hij in maart 2015 in een Toro Rosso voor het eerst aan een Formule1-race deelnam. Een absoluut record dat voorlopig ook niet meer wordt gebroken, want de minimum-leeftijd is ondertussen opgetrokken naar 18 jaar. Het jaar daarop stapte hij in het begin van het seizoen over naar de hoofdmacht van Red Bull Racing. Hij won dat seizoen zijn eerste Grand-Prix in Barcelona - de jongste F1-rijder ooit. Max behaalde in 2017 nog twee overwinningen, zo ook in 2018. Tot nu toe stond hij - nog net geen 22 jaar oud - al 25 keer op het podium.


Het formule 1 seizoen 2019


Dit jaar is Max tot zoverre nog maar tot één enkele overwinning gekomen, maar wat voor een. Het hele jaar al is hij geëindigd in de top 5. In de eerste acht races eindigde hij een keer vijfde, vijf keer vierde en haalde twee keer het podium met een derde plaats in Australië en Azerbeidzjan.
Ook in de laatste race op Silverstone eindigde hij, ondanks enkele tegenslagen, bij de eerste vijf. In die race leverde hij niet alleen een nu al historische strijd met Leclerc van Ferrari, maar hij werd door Vettel ook van de baan gereden. Met name het duel met Leclerc zal menigeen bijblijven. Het was precies wat de race-fans nodig hadden. Mercedes mag dan voorlopig het seizoen overheersen, het wil niet zeggen dat er niet nog iets geks kan gebeuren.


Wat kunnen we nog verwachten van Max Verstappen?


Max staat momenteel derde in het algemeen klassement, zijn hoogste notering ooit in de WK-stand. Hij staat behoorlijk achter op Hamilton en Bottas, maar staat voor Vettel en LeClerc. Desalniettemin valt er nog veel moois te verwachten dit seizoen. Max wordt met de dag beter, zijn Red Bull steeds sneller. Wat dat betreft is de samenwerking met Honda F1, die de motor levert dit jaar, moeizaam op gang gekomen, maar lijkt deze nu eindelijk haar vruchten af te werpen.
De combinatie rijder en machine staat garant voor aanhoudend spektakel, want - zoals Red Bull teambaas Christian Horner onlangs in een interview al verkondigde - Max is niet één van de beste rijders in de Formule1, hij is dé beste rijder. Ook beter dan Lewis Hamilton, aldus Horner - de Britse kampioen die op weg lijkt naar zijn zesde wereldtitel.
Of kunnen we ook ten aanzien van de titelstrijd nog iets spectaculairs verwachten? We zijn tenslotte nog niet eens halfweg het seizoen. Er volgen nog elf races - eerst nog vier in Europa, voordat het F1-circus de wereld weer overvliegt. Genoeg kansen dus voor nieuwe overwinningen van Max.
Hoe dan ook, kunnen we dit jaar nog prachtige duels verwachten. Duels met Leclerc en Vettel, maar ook met Bottas en Hamilton. Max zal die strijd ook aan moeten gaan op weg naar de hoogste top! Verstappen gaat voor de wereldtitel - als het dit jaar al niet is, dan is het volgend jaar. In een Red Bull auto, of in een andere auto. Hij heeft met zijn optreden ondertussen ook een enorme schare fans verzameld. Niet alleen in Nederland en België, maar wereldwijd. We zien op elk circuit Oranje tribunes. Daarnaast heeft de populariteit van Verstappen er ook mede toe bijgedragen dat vanaf volgend jaar Zandvoort weer op de agenda staat.

Formule1 is een spectaculaire sport met veel historie. De ware fan kijkt al jaren uit naar elke race, de duels tussen de kopstukken voorin of soms ook elders in het veld. Dat er ooit een Nederlands talent voor de grootste sensatie zou zorgen en de meeste populaire rijder van het veld zou worden, konden we alleen maar dromen. Maar hij is er nu dan toch en hij heet Max Verstappen, in alle opzichten een ware kampioen.

 

Over Racing Art

Met Racing Art haal je de racebeleving in huis, met exclusieve kunstwerken en schaalmodellen van o.a. Minichamps, Spark models en BBR models. Ook vind je bij Racing Art, merchandise van Red Bull Racing, zoals jassen, polo shirts en caps.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »