Menu
EUR
Prachtige overwinning Verstappen op thuiscircuit Red Bull Racing

Prachtige overwinning Verstappen op thuiscircuit Red Bull Racing

De Grand Prix van Stiermarken is de eerste van twee races op het Oostenrijkse circuit. Hoewel er veel regen was voorspeld voor de zondag, bleef het droog en grotendeels zonnig. Een prima dag voor Red Bull Racing om verder uit te lopen op de heersende wereldkampioen Lewis Hamilton. Met de winst op de Red Bull Ring in Oostenrijk – zijn veertiende F1-overwinning – behoudt Verstappen de leiding in het wereldkampioenschap. Bovendien pakte hij zijn tweede poleposition op rij.

 

Gridstraffen voor Bottas en Tsunoda

De race zelf was lang niet zo spannend als die op Paul Ricard in Frankrijk, een week geleden. Het spannendste moment van het hele weekend was tijdens de kwalificatie op zaterdag. Na zijn pitstop besloot Valtteri Bottas namelijk in de tweede versnelling weg te rijden, wat leidde tot een flinke spin. Gelukkig raakte niemand gewond en bleef ook zijn bolide heel. Een aantal crewleden van McLaren duwde hem weer in de juiste richting waarna de Fin rustig de pitstraat uitreed. “Ik heb even de banden opgewarmd”, grapte hij toen zijn engineer vroeg wat er zojuist was gebeurd. De FIA kon er niet om lachen. Het incident werd bestraft met een gridstraf van drie plaatsen op zondag. Jammer voor de teamgenoot van Lewis, want hij kwalificeerde zich als tweede, vlak achter Verstappen. Niet veel later vond Bottas dat hij werd gehinderd door Yuki Tsunoda (Alpha Tauri). Die ging niet voor de aanstormende Mercedes met nummer 77 opzij. Dat kwam de Japanner ook duur te staan: hij kreeg eveneens een gridstraf van drie plaatsen aan zijn broek.

Verder vielen in de kwalificatie de goede prestaties op van Lando Norris (McLaren), die door de straf van Bottas vanaf P3 startte, Charles Leclerc (Ferrari) op P7 en George Russell (Williams) op P10. Voor Daniel Ricciardo (McLaren), die een hele goede vrijdag had, viel de kwalificatie flink tegen. De sympathieke Australiër kwam niet verder dan P13 op de startgrid, met naast zich Sebastian Vettel (Aston Martin) op P14.

 

Grand Prix van Stiermarken

De start van Verstappen is het hele seizoen al perfect en dat maakte hij ook nu weer waar. Hij hield Hamilton met gemak achter zich en kwam goed de eerste bocht door. Sergio Pérez (Red Bull Racing) vocht samen met Lande Norris (McLaren) om P3, maar moest de oranje bolide toch voor laten. De Mexicaan voelde wel de druk van Valtteri Bottas achter zich, die eveneens een goede start had.

Op weg naar bocht drie ontstond een flinke chaos toen Charles Leclerc zijn voorvleugel in de linkerachterband van Pierre Gasly’s Alpha Tauri boorde. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) wist nog net om de twee coureurs heen te rijden. Nicholas Latifi (Williams) kreeg echter wel een zetje mee van Gasly. Zo moesten drie coureurs al in de eerste ronde van de race naar de pitstraat terug. Latifi kreeg een nieuwe set banden en Leclerc een nieuwe voorvleugel. Zij konden de race achteraan weer vervolgen. Voor Gasly was het helaas over en uit.

Leclerc had duidelijk geen moeite met zijn positie achter in het veld. Hij ging er eens goed voor zitten en vocht zich met een aantal fraaie inhaalacties weer terug naar P7!

 

Bottas vs Pérez

Hamilton probeerde aansluiting te houden bij Verstappen, maar zag het gat ronde na ronde groter worden. Bottas (P5) had minder moeite met Pérez (P4) en voerde de druk flink op.
Voor team McLaren leken er problemen te zijn met de twee bolides. Ricciardo kwam maar niet verder dan de P13 waarop hij was gestart. En ook Lando Norris leek power te verliezen en moest zijn derde positie opgeven.
In de 29ste ronde dook Pérez naar binnen voor zijn bandenwissel. De pitstop verliep niet zo snel als we gewend zijn van de Red Bull-monteurs en daardoor kwam hij achter Bottas weer op de baan. De pitstop van Bottas, een ronde later, verliep snel en zo behield de Fin zijn derde positie. De pitstops van Hamilton in ronde 32 en Verstappen in ronde 34 veranderden niets aan de kop van de race.

 

Technische problemen voor Russell

George Russell (Williams), die zich op P10 goed had gekwalificeerd en zich ook in de race comfortabel in de top 10 nestelde, geloofde al bijna dat hij de eerste punten voor team Williams zou pakken in Oostenrijk. Maar uiteindelijk zou hij de tweede uitvaller van de dag worden. Ondanks een paar pitstops en wat aanpassingen moest hij uiteindelijk de bolide met motorproblemen definitief in de pitgarage parkeren.

Voor de fans van Verstappen kwam er een kwartier voor het einde van de race nog een verontrustend berichtje over de boordradio: Max had problemen met zijn rempedaal. Gelukkig kon zijn engineer hem uitleggen waar het aan lag en hoe hij het kon voorkomen. In die fase van de race had Hamilton alle hoop op een overwinning laten varen en koos voor een bandenwissel om daarmee in ieder geval nog dat ene punt voor de snelste raceronde te pakken.
Pérez vocht nog voor P3 en koos ook voor een extra pitstop. Hij liep iedere ronde ruim een seconde in op Bottas en zat hem in de laatste ronde letterlijk op de staart. Maar de zwartwit-geblokte vlag maakte een einde aan de race en zo kon Valtteri eindelijk weer eens naar het podium. Achter Pérez finishten Lando Norris, Carlos Sainz (Ferrari), Charles Leclerc (gekozen tot driver of the day), Lance Stroll (Aston Martin) en Fernando Alonso (Alpine). Yuki Tsunoda pakte een punt op P10.

 

WK-stand F1-seizoen 2021

De grote winnaar was natuurlijk Max Verstappen! Van start tot finish reed de Nederlander onbedreigd aan de leiding in de achtste race van het seizoen. Red Bull Racing is weer net zo dominant als in de tijd dat Sebastian Vettel vier keer wereldkampioen werd met dit team. In de WK-stand leidt Verstappen met 156 punten, gevolgd door Lewis Hamilton met 138 punten en Sergio Pérez met 96 punten. Bottas moet nog flink aan de bak. Hij staat nu vijfde met 74 punten. Lando Norris kan tevreden zijn: met 86 punten staat hij netjes vierde in het klassement.

 

Over Racing Art

Met Racing Art haal je de race beleving in je huis met exclusieve kunstwerken zoals originele schilderijen, litho's en foto prints. F1 1:18 schaalmodellen hebben we o.a. van Amalgam, Minichamps, Spark models en BBR models. Stuk voor stuk mooie gedetailleerd modellen in van schaal 1:43 tot 1:8. Bijv. de modelauto's van Red bull, Max Verstappen en Ayrton Senna worden snel uit voorraad geleverd.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »