Menu
EUR
Seizoen 2022 luidt nieuw tijdperk in voor Formule 1

Seizoen 2022 luidt nieuw tijdperk in voor Formule 1

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

In februari weten we eindelijk hoe de nieuwe formule 1-auto’s eruit gaan zien, want dan onthullen de teams hun nieuwe bolides. Zo presenteert Aston Martin op 10 februari de AMR22. Een dag later is het de beurt aan McLaren met hun MCL36. AlphaTauri presenteert de AT03 op 14 februari. 17 Februari is een spannende dag voor alle Ferrari-fans. Op 18 februari zijn de fans van Mercedes aan de beurt. Wordt de W13 weer een zilverpijl? En 21 februari onthult Alpine de A522. Wanneer Red Bull Racing de nieuwe auto van Max Verstappen en Sergio Pérez – de RB18 – presenteert, is nog niet bekendgemaakt. Eén ding weten we wel: de kersverse wereldkampioen Max Verstappen gaat met nummer 1 racen.

 

Twee wintertesten: in Barcelona en Bahrein

Het geduld van de formule 1-fans wordt wel flink op de proef gesteld. Anders dan in voorgaande jaren wordt de wintertest in Barcelona op 23, 24 en 25 februari achter gesloten deuren afgewerkt. Daarom krijgen we de nieuwe RB18, W13 en al die andere nieuwe bolides pas in actie te zien bij de wintertest in Bahrein. Die vindt plaats op 10, 11 en 12 maart op het Bahrein International Circuit, waar ook de openingsrace van dit seizoen wordt verreden.

 

Waarom nieuwe reglementen voor de teams?

De FIA wil met de nieuwe regels twee dingen bereiken: een eerlijke en duurzame sport die tegelijk voor meer spektakel zorgt. Voor alle teams geldt een zogenoemd budgetplafond voor het ontwikkelen van hun auto’s. Een nadeel voor topteams als Red Bull Racing en Mercedes, die over veel geld beschikken, maar een voordeel voor de kleinere teams als Haas en Williams. Het budget wordt afgebouwd van zo’n 132 miljoen euro naar 123 miljoen euro in 2025. Verder krijgen de kleinere teams meer tijd in de windtunnel dan de grote teams. Dergelijke aanpassingen in de regels moeten ervoor zorgen dat de formule 1-auto’s kwa prestaties dichter bij elkaar komen te liggen.

 

Pirelli levert nieuwe banden voor 18 inch velgen

Een andere opvallende aanpassing is de 18 inch velg met grotere banden. Volgens bandenleverancier Pirelli slijten de nieuwe banden minder snel dan de oude 13 inch banden. Bovendien kunnen de coureurs dichter op hun voorganger rijden zonder verlies van downforce. Dit maakt pushen en inhalen makkelijker. Dit is één van de aanpassingen die voor het spektakel op de baan moeten zorgen. Pirelli voorspelt ook dat het aantal races met slechts één pitstop dit seizoen zal toenemen. Coureurs als Max Verstappen, Charles Leclerc (Ferrari) en George Russell – de nieuwe coureur bij Mercedes – hebben de grotere Pirelli-banden al uitgebreid getest en zijn over het algemeen positief.

 

Nieuwe vleugels en tunnels voor ‘ground effect’

De ingenieurs hebben zich de afgelopen jaren vooral beziggehouden met de nieuwe aerodynamica van de formule 1-auto’s. De focus ligt op het ‘ground effect’: de succesvolle techniek die zo’n vijftig jaar geleden nog werd toegepast bij de formule 1-auto’s. Het effect van ‘ground effect’ is vooral dat de wagens worden vastgezogen aan het asfalt. Daardoor hebben ze veel minder last van vuile lucht en verlies van downforce als ze vlak achter een andere auto rijden. Inhalen wordt makkelijker en dat brengt de spanning in de race terug. Om dit ‘ground effect’ te bereiken zijn tunnels onder de vloer van de bolide nodig en een vereenvoudiging van de voorvleugel. Ook de achtervleugel is vernieuwd en speelt een belangrijke rol in de nieuwe aerodynamica van de formule 1-auto’s.

Tot slot is de veiligheid van de formule 1-auto’s verbeterd. De neus is langer en ook de zijkanten van het chassis zijn verder versterkt. Dit alles maakt de auto’s wel zwaarder. De verwachting is dan ook dat we iets langzamere auto’s op de baan zien, dan we in de voorgaande seizoenen gewend waren.
Alles bij elkaar zorgen de nieuwe technische reglementen voor een grote verandering in de koningsklasse van de autosport.

 

Over Racing-Art.nl

Haal de racebeleving in huis met Racing Art. Racing-Art.nl heeft een geweldige collectie Minichamps en Spark formule 1 modelauto's en kunstwerken voor de racefan. Zoals Max Verstappen kunstwerken, litho's, schaalmodellen en merchandise. Je vindt er bijvoorbeeld een auto van Max Verstappen 1:18, Red Bull Racing auto's, Lamborghini's en Ferrari's. Natuurlijk bieden we ook alle nieuwe schaalmodellen van 2022 aan! Ben je op zoek naar een speciaal model? Neem dan contact met ons op.

[products=blog_vitrine_led_zwart]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »