Menu
EUR
Deze week Pre-order korting op 2024 modellen. Bestel de nieuwste modellen met korting
Spa Francorchamps 2019 Dromen komen uit en eindigen - Max Verstappen eerste uitvaller

Spa Francorchamps 2019 Dromen komen uit en eindigen - Max Verstappen eerste uitvaller

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Historie van de Belgische Grand Prix

In 1950 werd de allereerste Grand Prix van België verreden als onderdeel van de Formule 1. In het begin werd hiervoor nog gebruik gemaakt van de openbare wegen rondom Francorchamps. Door diverse ongelukken kwam hier uiteindelijk een einde aan en werd er uitgeweken naar circuits in Nijvel en Zolder. Sinds 1985 vindt de Grand Prix echter weer opnieuw plaats in Francorchamps en is het circuit nog diverse malen vernieuwd om te voldoen aan de eisen van de FIA. De meeste overwinningen werden er behaald door Michael Schumacher, die er maar liefst zes keer de beker overhandigd kreeg. Ayrton Senna met vijf zeges en Kimi Räikkönen met vier overwinningen volgen hem op de voet. In 2018 werd de race gewonnen door Sebastian Vettel, die sindsdien echter op geen enkel ander circuit meer heeft kunnen zegevieren. Max Verstappen was er in zijn eerste jaren niet geheel succesvol met een achtste en elfde plaats en een uitvalbeurt na acht ronden in 2017. Vorig jaar bereikte hij er echter wel het podium door als derde te eindigen.

Vrije trainingen gedomineerd door Ferrari

Op de eerste vrije training op vrijdag lieten beide Ferrari's zien dat het circuit van Francorchamps hen wel goed ligt door als eerste en tweede te eindigen,voor Verstappen en Albon. Lewis Hawilton daarentegen was vooral zoekende en zette uiteindelijk de zesde tijd neer. Ook de tweede vrije training werd gedomineerd door Ferrari, gevolgd door beide Mercedessen. Max daarentegen hoorde rare geluiden uit zijn bolide komen en ervoer een verminderd vermogen en eindigde mede daarom als zesde. Tijdens de derde vrije training op zaterdag was het Hamilton die voor spektakel zorgde door in de S-bocht van Fagnes de controle over zijn Mercedes te verliezen en vervolgens de bandenstapels te raken, waardoor hij de linker voorkant van zijn bolide flink beschadigde. Zijn Mercedes monteurs wisten dat het een race tegen de klok werd om de formule 1 auto weer startklaar te krijgen voor de kwalificatiesessie later die middag.

Een kwalificatie ingeluid door een harde knal

Robert Kubica had weer eens pech. De kwalificatiesessie was nog niet goed en wel begonnen of zijn motor gaf al de geest. Doordat de klok vervolgens werd gestopt kreeg Mercedes nog wat extra tijd om de werkzaamheden aan de auto van Hamilton te voltooien. Net voor het einde van Q3 was het weer raak. Deze keer kwam er rook uit de bolide van Antonio Giovinazzi. Charles Leclerc behaalt uiteindelijk zijn derde poleposition voor teamgenoot Vettel en Hamilton. Max eindigt als vijfde en geeft aan dat een gebrek aan vermogen nog steeds ervoor zorgde dat zijn Red Bull niet optimaal kon presteren.

Een dodelijk ongeval

Na de kwalificatie van de Formule 1 is het tijd voor de eerste race van de Formule 2 van dit raceweekend. In de tweede ronde verliest de Fransman Anthoine Hubert door een uitwijkmanoeuvre de controle over zijn wagen, botst tegen de bandenstapels en schuift de baan weer op waar hij op volle snelheid in de flank wordt geraakt door mede-coureur Juan Manuel Correa, die hem niet kan ontwijken. De Fransman overlijdt zo'n anderhalf uur later in het ziekenhuis. Juan Manuel Correa overleeft het ongeluk, hij ligt met twee gebroken benen en rugletsel in het ziekenhuis.

De Grand Prix van België 2019: goede tactische beslissingen leiden naar de overwinning

Zondag 1 september begint op Spa Francorchamps met een minuut stilte voor Anthoine Hubert. Alle Formule 1 auto's dragen een sticker met "Racing for Anthoine' erop. Vele Oranjefans hebben zich op de tribunes verzameld om Max aan te komen moedigen. Ze hopen weer op een podiumplaats. Helaas heeft Max een slechte start en probeert dit goed te maken door zich in de eerste bocht naast Kimi Räikkönen te positioneren. Die verwacht Max daar echter niet en ziet hem niet, waardoor beide wagens in botsing komen. Daarbij breekt de stuurstang aan de linker voorkant van Max zijn auto, kan hij niet meer sturen en belandt hij in Eau Rouge in de bandenstapels. Een onverwacht vroeg einde van de race voor Max en een grote teleurstelling voor alle Oranjefans. Charles Leclerc had wel een goede start en pakt de leiding van de race. Vettel, die tweede ligt, wordt vroeg naar binnen gehaald om een verwachte pitsstop van Mercedes te pareren, maar zij gaan snel weer naar binnen, zodra Seb Vettel in de pitsstraat is geweest. Beide Mercedessen rijden nog even door in de hoop voorsprong op te bouwen om bij een uiteindelijke pitsstop voor Leclerc weer de baan op te kunnen komen, maar dat mislukt. Charles Leclerc is ondertussen ook gestopt en Vettel krijgt vervolgens een teamorder om hem voorbij te laten gaan, zodat Leclerc weer eerste ligt. Vettel voelt ondertussen al aankomen dat zijn banden het niet gaan redden tot het einde, moet Hamilton voorbij laten gaan en ziet door een tweede gedwongen pitsstop Bottas aan zich voorbij gaan, waardoor hij uiteindelijk genoegen moet gaan nemen met de vierde plaats. Hamilton is inmiddels bezig aan een inhaalrace en hoopt Charles Leclerc nog te kunnen inhalen en de overwinning te pakken. Hij komt er dichtbij, maar een beetje geluk, een crash van Giovinazzi en de daaropvolgende gele vlag, bezorgen Charles Leclerc zijn eerste Grand Prix overwinning. Hij draagt zijn overwinning op aan Anthoine Hubert, met wie hij lang samen heeft geracet en die een goede vriend van hem was. Hamilton eindigt de race als tweede voor Bottas en Vettel. Lando Norris leek lange tijd als vijfde te gaan eindigen, maar een ronde voor de finish viel zijn wagen stil, waarna hij terugviel naar de elfde plek. Max nieuwe teamgenoot Alexander Albon werd daardoor vijfde, na een mooie inhaalrace vanaf de zeventiende startpositie. Hij liet zien waarom hij naar Red Bull is gehaald door Helmut Marko door enkele fraaie inhaalacties tijdens de race.

Na dit gedenkwaardige raceweekend is het komend weekend alweer tijd voor de Grand Prix van Italië op Monza. Max zal door een motorwissel achteraan moeten gaan starten. Toch verwacht Honda dat Max alsnog een goede race kan gaan neerzetten. Ook van de Ferrari's wordt veel verwacht op hun thuiscircuit. We wachten vol spanning af wat er komen gaat. Neem ondertussen eens een kijkje tussen onze Ferrari merchandise of onze bijzondere schilderijen en maak je keuze. Racing Art brengt je alvast in een goede stemming voor de komende race.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »