Menu
EUR
Deze week Pre-order korting op 2024 modellen. Bestel de nieuwste modellen met korting
Titanenstrijd Hamilton en Verstappen

Titanenstrijd Hamilton en Verstappen

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Het zat Lewis Hamilton (Mercedes) niet mee in Brazilië. De gridstraf van vijf plaatsen in de race op zondag voor het steken van een nieuwe motor was te voorzien. Maar dat hij na de sprintkwalificatie op vrijdag zou worden gediskwalificeerd… dat kwam hard aan. Bij een controle bleek dat de achtervleugel niet voldeed aan het reglement. Gevolg: hij mocht niet van poleposition starten bij de sprintrace op zaterdagmiddag, maar achteraan het veld. In de sprintrace, die tot nu toe twee keer eerder is verreden op Silverstone en Monza, racen de coureurs voor de startopstelling van zondag.

Voor Max werd Brazilië vooral een dure grap. Hij raakte na afloop van de sprintkwalificatie de achtervleugel van Hamilton’s W12 aan. Dat leverde hem een boete op van 50.000 euro. Kassa!

 

Sprintrace Brazilie 2021

Na de diskwalificatie van Hamilton mocht Verstappen vanaf pole starten in de sprintrace op zaterdag, met naast zich op P2 Valtteri Bottas (Mercedes). De Fin had een wereldstart en gaf de leiding in de korte wedstrijd over 24 rondes niet meer uit handen. Verstappen finishte op P2; geen slechte startpositie voor zondag, zo concludeerde hij na afloop. Hamilton liet weer eens zien waarom hij al zeven wereldtitels op zijn naam heeft staan. Hij reed in de sprintrace van P20 naar P5! Het gemak waarmee hij inhaalde op het fraaie Braziliaanse circuit beloofde wat voor de hoofdrace. Ook Carlos Sainz (Ferrari) was sterk. Hij finishte voor zijn teamgenoot Charles Leclerc op P3. Sergio Pérez (Red Bull Racing) pakte P4.

 

Grand Prix van São Paulo Brazilië

De weersatelliet beloofde prachtig weer: zonnig, warm en nul procent kans op regen. Toch voorspelden de kenners een chaotische race met meerdere safetycars. Er hing een zinderende spanning boven het circuit. Max op P2 en Lewis op P10 (P5 + vijf plaatsen straf voor de nieuwe motor)… Zou het Red Bull Racing lukken om te winnen en de leiding in het kampioenschap verder uit te bouwen?

Max was goed weg bij de start. Net als Bottas op zaterdag deed, pakte de Nederlander de eerste bocht en reed meteen weg. Bottas zag niet één maar twee Red Bull’s voorbij komen, want ook Pérez had vleugels en verwees de Fin met een fraaie inhaalactie naar P3.

Hamilton had totaal geen moeite met de bolides voor zich. Hij reed in vijf rondes van P10 naar P4 en werd, uiteraard, voorgelaten door teamgenoot Bottas. Zo sloot hij in no time aan op P3 en zette direct druk op Pérez.

 

Eerste safetycar en virtuele safetycar

Door een touché van Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Lance Stroll (Aston Martin) kwam, jawel, de eerste safetycar op de baan. Tsunoda raakte zijn voorvleugel kwijt en Stroll’s bolide een stuk van de vloer. Een slecht moment voor Verstappen, omdat het veld dichter bij elkaar kroop en hij de voorsprong van enkele seconden zag vervliegen. Zijn herstart was wel supersterk en ook Pérez wist de pushende Hamilton goed achter zich te houden.

Niet lang daarna verloor ook Mick Schumacher (Haas) zijn voorvleugel en bleven er wat brokstukken achter op de baan. Nu was een virtuele safetycar voldoende, terwijl de marshalls de resten snel opruimden.

In ronde 18 haalde Lewis Hamilton Sergio Pérez in, maar de Mexicaan liet het niet zomaar gebeuren. Hij pakte de Brit, onder luid gejuich van het publiek, direct weer terug. De volgende ronde lukte het wel en opende Hamilton de jacht op Verstappen.

 

Eerste pitstop van Mercedes en Red Bull

Negen rondes lang wist Verstappen het gat tussen hem en Hamilton op ongeveer 4 seconden te houden. Toen klonk het ‘box box’ voor Hamilton, in een poging vóór Verstappen weer op de baan te komen. Maar ook de Nederlander kwam naar binnen en behield zo de leiding in de race. Het gat was nu wel een stuk kleiner….

Daar was weer een virtuele safetycar! Nu omdat Lance Stroll iets verloor van zijn bolide, die sinds de touché met Tsunoda niet goed meer presteerde. Stroll zou daarmee de eerste uitvaller worden. Niet veel later parkeerde ook Daniel Ricciardo (McLaren) zijn bolide in de pitgarage.
Bottas maakte slim gebruik van de virtuele safetycar. Hij dook naar binnen voor zijn bandenwissel en kwam voor Pérez terug op de baan! P3 was een feit.

Halverwege de race: Lewis Hamilton voerde de druk op Verstappen steeds verder op. De Nederlander wist zijn grootste rivaal ronde na ronde achter zich te houden, maar riep wel over de boordradio dat hij niet verwachtte dit nog lang vol te kunnen houden. De tweede pitstop voor Verstappen, in ronde 41, werd direct gevolgd door Hamilton. Nu stond niets de Brit meer in de weg om voor het maximaal aantal punten te gaan.

 

Aanval van Lewis Hamilton

In de 49ste ronde sloeg Lewis voor het eerst toe in bocht 4. Verstappen verdedigde en maakte zich breed. Samen schoten ze kort van de baan, maar konden zonder schade weer door. Toto Wolff, teambaas van Mercedes, hing meteen aan de lijn bij de wedstrijdleiding: waarom kreeg Verstappen geen straf voor deze actie? ‘Dit is racen, dit is wat de mensen willen zien’, reageerde Christian Horner van Red Bull Racing op zijn beurt. Gelukkig kwamen de twee coureurs ermee weg.
Verstappen overleefde de aanval te nauwer nood. Hij deed echt álles wat in zijn vermogen lag om de Brit voor te blijven, maar Hamilton was met zijn nieuwe motor te snel. Met nog maar twaalf rondes te gaan sloeg de Brit voor de tweede keer toe in bocht 4 en nu moest Verstappen zich wel gewonnen geven. Wat een strijd!

De Mercedes met startnummer 44 verdween vervolgens aan de horizon. Bottas kreeg de opdracht om voor P2 te gaan, maar dat leidde nooit tot een serieuze aanval. De Fin, die vanaf poleposition was gestart, pakte met P3 wel weer een podiumplek en goede punten voor het team.

Om de schade nog iets te beperken werd Sergio Pérez ingezet om in de slotronde de snelste tijd te rijden voor dat extra puntje. De Mexicaan bleef cool en deed wat van hem werd verwacht.

In het klassement is Hamilton nu zeven punten ingelopen op Verstappen, die nog altijd een voorsprong heeft van veertien punten. De volgende race is in Qatar: een nieuw circuit voor alle teams! Dat belooft nog meer spanning in de staart van dit fantastische seizoen!

Over Racing-art.nl

Haal de race beleving in huis met Racing Art. Racing-Art.nl heeft een mooie collectie formule 1 modelauto's van o.a. Minichamps en kunstwerken voor de race fan zoals Max Verstappen kunstwerken, litho's, schaalmodellen en merchandise. Je vindt er bijvoorbeeld een formule 1 auto van Max Verstappen 1:18, Red Bull Racing auto's, Lamborghini's en Ferrari's. Mocht je op zoek zijn naar een speciaal schaalmodel, laat het gerust weten!

Ben je op zoek naar een Max Verstappen auto of een Red Bull Jas? Bekijk dan onze collectie!

 

[products=blog_rb_paraplu]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »