Menu
EUR
Verstappen verslaat Hamilton in bloedstollende GP van Frankrijk

Verstappen verslaat Hamilton in bloedstollende GP van Frankrijk

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Met deze prachtige overwinning in de zevende race van het seizoen behoudt Max Verstappen de leiding in het klassement. Hij blijft zevenvoudig kampioen Hamilton met 12 punten voor.
Red Bull coureur Sergio Pérez, die twee weken geleden nog een feestje vierde op het podium in Azerbeidzjan, finishte als derde en hield daarmee de Fin Valtteri Bottas buiten de top 3.

 

Vijfde poleposition voor Verstappen

Op de eerste vrije training na, had Verstappen het prima naar zijn zin op het voormalige testcircuit Paul Ricard, dat op de winderige hoogvlakte bij Le Castellet in de buurt van Marseille ligt. Met zijn snelle tijden kon Verstappen de strijd aan met team Mercedes, dat hier tot nu toe heer en meester was. Na een superspannende kwalificatie op zaterdagmiddag pakte Verstappen zijn vijfde poleposition, voor Hamilton, Bottas en Pérez.

 

Grand Prix van Frankrijk

Een aantal fikse regenbuien had het asfalt zondag schoongespoeld. Niet echt fijn voor de coureurs die daarmee minder grip hadden op de baan. Wel fijn dat het asfalt was opgedroogd voor de start van de race. Iedereen kon op sliks beginnen.
De lichten doofden en Verstappen was goed weg, met Hamilton dicht achter zich. Het leek erop dat de Nederlander de leiding in de race kon behouden, maar in de eerste bocht verloor hij kort de controle over zijn bolide en kwam iets naast de baan terecht. Hamilton greep zijn kans en nam de koppositie over. Gelukkig herstelde Verstappen zich snel en hield daarmee de schade beperkt. De Nederlander zette de achtervolging in op Hamilton en moest tegelijk rekening houden met een sterk rijdende Bottas, die vanaf zijn derde positie gevaarlijk dichtbij kwam.

 

Nieuwe Honda motor in RB19B

Alle coureurs kwamen zonder schade door de eerste bochten en rondes heen. Achter de top 4 sloten Carlos Sainz (Ferrari), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Charles Leclerc (Ferrari) en Fernando Alonso (Alpine) aan. Op P9 en P10 reden de twee McLaren-coureurs, Daniel Ricciardo en Lando Norris. Achter in het veld maakte Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) al snel een aantal plaatsen goed na zijn start uit de pitstraat.

Het lukte Hamilton niet om weg te rijden bij Verstappen. Dat zei al veel over de snelheid van de RB19B, die in Frankrijk met een nieuwe Honda motor was uitgerust. Na 15 rondes dook Charles Leclerc als eerste naar binnen voor zijn bandenwissel. De Monegask presteerde een stuk slechter dan tijdens de kwalificatie in Monaco en de race in Azerbeidzjan. Zijn teamgenoot Sainz deed het beduidend beter.

 

Verstappen pakt voordeel bij pitstops

Mercedes haalde Valtteri Bottas in ronde 17 naar binnen. Team Red Bull Racing antwoordde een ronde later met de pitstop voor Verstappen. Die pakte goed uit: Max voegde voor Bottas weer in op de baan. Nu bestond de top 4 uit Hamilton, Pérez, Verstappen en Bottas. En de eerste twee moesten nog naar binnen. Het bekende ‘box box’ klonk een ronde later voor Hamilton. Volgens de berekeningen moest hij net voor Verstappen weer op P2 terugkomen, maar Max had zo’n sterke eerste ronde op zijn nieuwe banden, dat híj en niet Lewis P2 pakte! Dit was het begin van een serie spannende rondes, waarin twee Mercedessen jacht maakten op die ene bolide van Red Bull Racing met nummer 33. Tot ronde 24 behield Pérez de leiding en moest toen ook naar binnen voor nieuwe harde banden. Nu stond Verstappen er alleen voor. Meerdere keren kwam Hamilton binnen een seconde van Verstappen, maar dit leidde niet tot een inhaalactie. Bottas had zelfs een betere racepace dan zijn teamgenoot, maar er volgden geen teamorders richting Hamilton om Bottas voor te laten… Verstappen hield stand en wist uiteindelijk zo’n 4 seconden bij Hamilton vandaan te rijden.

Ondertussen was Daniel Ricciardo (McLaren) lekker bezig en haalde met alle gemak de ene na de andere rijder in. Gevolgd door teamgenoot Norris. Samen verschalkten ze de Ferrari’s. Ook beleefden Alonso (Alpine) en Vettel (Aston Martin) een goede zondag in Frankrijk.

 

Koekje van eigen deeg!

Nog maar net over de helft van de race klonk een gestreste Verstappen over de boordradio: hij had nu al te veel gevraagd van zijn banden. Zo zou hij het einde van de race niet halen. Niet veel later bevestigden ook Hamilton en Bottas dat hun banden het niet lang meer volhielden. Even wachtten de teams af wie er als eerste zou handelen. Dat werd Red Bull Racing. Verstappen gaf de leiding uit handen en keerde op een nieuwe zet mediums achter Pérez op P4 weer terug. Een tactische move die we Mercedes al twee keer eerder met succes hebben zien doen: Hongarije 2019 en onlangs nog in Spanje. Juist, hier was sprake van een koekje van eigen deeg: de jacht was geopend!
Pérez liet Verstappen voorbij en hield zelf ook aansluiting. Als eerste zette Verstappen koers naar Bottas, die hij al snel naderde en redelijk eenvoudig inhaalde. Kort daarna deed Pérez hetzelfde en verwees de Fin definitief naar de vierde plaats. Bottas kon makkelijk nog een pitstop maken zonder positieverlies om op nieuwe banden de snelste raceronde van Verstappen af te snoepen. Maar die pitstop kwam er niet.

 

I will leave you to it

Verstappen pakte door. Hamilton, die nog steeds een goede snelheid had, ondanks de oudere banden, perste alles uit de bolide wat er nog in zat. Even leek het erop dat Verstappen het niet zou redden. Het gat was 4 seconden en werd niet kleiner... Maar ineens zat hij achter de Brit, met nog twee rondes te gaan. Wat een spannende strijd! Max’ engineer gaf hem de laatste informatie en sloot af met ‘I will leave you to it’. In de DRS-zone op het lange rechte stuk zette Verstappen zijn RB19B overtuigend naast de Mercedes en haalde hem succesvol in. Nog één ronde overleven en daar was dan de zwartwit-geblokte finishvlag! Verstappen wint de Grand Prix van Frankrijk en pakt 26 punten: 25 voor P1 plus het extra punt voor de snelste raceronde! Achter Bottas finishten Norris (P5) en Ricciardo (P6); een topdag voor team McLaren. Sebastian Vettel (P9) en Lance Stroll (P10) reden ook nog net in de punten voor team Aston Martin.
En zo vierde Red Bull Racing voor de derde race op rij de overwinning. Mercedes heeft nog wat huiswerk te doen, om in de eerste van twee races in Oostenrijk aansluiting te houden. Voor de F1-fans kan dit seizoen in ieder geval al niet meer stuk.

Racing Art

Met Racing-Art haal je de racebeleving in je huis. Bijvoorbeeld een Max Verstappen auto. Racing Art heeft een schitterende collectie Mnichamps schaalmodellen en kunstwerken van Eric Jan Kremer. Bekijk eens de collectie Max Verstappen 1/18 of de Red Bull 1:18 schaalmodellen.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »