Menu
EUR

Vooruitblik op het F1 raceseizoen 2019

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Nieuwe ronden, nieuwe kansen

Vorig seizoen zag de top 5 van het kampioenschap er als volgt uit:

  • 1. Hamilton: 408 punten
  • 2. Vettel: 320 punten
  • 3. Raikkonen: 251 punten
  • 4. Verstappen: 249 punten
  • 5. Bottas: 247 punten


Het verschil tussen Raikkonen en Verstappen is maar twee punten. Verstappen had natuurlijk derde kunnen worden als Ocon hem niet had geraakt tijdens de GP van Brazilië. Maar zoals het spreekwoord 'nieuwe ronden, nieuwe kansen' al luidt: de kans zit erin dat Verstappen die fout dit seizoen recht kan trekken. Ocon is out of the picture en vervangen door Stroll, nadat Force India eerder al werd overgenomen door Lawrence Stroll (vader van). Maar naast de botsing van Ocon en Verstappen verliep vorig F1 seizoen redelijk goed voor de Nederlander. In het begin van het seizoen was hij enigszins te wild en dat eiste uiteindelijk wat punten op, maar na een paar races werd steeds duidelijker hoe goed Max wel niet kan racen. Zijn eerste overwinning tijdens de GP van Oostenrijk was haast perfect te noemen: op de 'Red Bull Ring' waar de tribunes oranje kleurden van de fans. Het had niet mooier kunnen zijn, toch?

 

Veranderingen binnen de teams

Elk seizoen brengt veranderingen met zich mee. De grootse veranderingen zijn vaak de coureurs die wisselen van teams of coureurs die we niet meer terugzien. Dit jaar is dat natuurlijk weer het geval. Ocon en Hartley zijn van de baan en de veranderingen in het de teams van Ferrari en Red Bull zijn niet onopgemerkt gebleven. Raikkonen en Leclerc wisselden van team: er wordt een hoop verwacht van de pas 21-jarige Monegask. Zal hij zijn verwachtingen overtreffen, of wordt het, zoals de manager van de Monegask al heeft gezegd, toch een leerjaar worden? Naast de veranderingen binnen Ferrari, is er ook het een en ander gebeurd in het team van de Nederlander.
Red Bull Racing heeft afscheid genomen van Ricciardo, die een nieuw contract heeft bij Renault, en heeft Gasly binnengehaald. Dit is natuurlijk niet zo vreemd, aangezien Gasly al racete bij Toro Rosso. Toch zal het een grote verrassing blijven over de ontwikkelingen van de nieuwe teams. Hoe zullen de nieuwe teamgenoten racen? Krijgen we weer een situatie zoals de crash tussen Ricciardo en Verstappen bij de GP van Azerbeidzjan, of houden ze het dit seizoen wat rustiger?



Nieuwe motor voor Red Bull Racing


Red Bull Racing heeft vaarwel gezegd tegen de motor van Renault en verwelkomt de motor van Honda. Het team denkt zo dichter bij zijn rivalen Mercedes en Ferrari te kunnen komen. Zo hopen ze ook gebruik te kunnen maken van de zogenaamde 'party mode'. Vooral tijdens de kwalificatierondjes zal deze setting heel wat waard kunnen zijn: met de party mode kan men in de meest cruciale ronden meer vermogen krijgen. Mocht dit inderdaad zo zijn, dan is de kans een heel stuk groter dat Verstappen dit seizoen zijn eerste poleposition binnensleept.



De kansen van de coureurs en teams


Het zal geen verrassing zijn om te horen dat de meeste mensen Hamilton weer als kampioen inbeelden. Zijn prestaties van het afgelopen jaar waren dan ook geweldig en laten we er geen doekjes om winden; zijn kansen zijn dit jaar weer groot. Maar als we kijken naar de rest van de coureurs, komen we tot de conclusie dat Vettel en Verstappen er niet veel onder zullen doen, mits de nieuwe motor van Verstappen natuurlijk meewerkt en zijn waarde laat zien. Maar Leclerc in een Ferrari, dat is ook iets om aandacht te geven. Hij racet alsof hij ervoor geboren is en de combinatie van dat feit met een Ferrari kan nog wel eens gevaarlijk worden. En Bottas... Hij is en blijft een goede coureur, maar heeft afgelopen seizoen vaak plek gemaakt voor Hamilton, zoals bij de GP van Rusland. Bottas kreeg een team order dat hij Hamilton voor moest laten, zodat zijn kampioenschap weer een stukje zekerder werd. Eigenlijk zijn team orders redelijk achterhaald, want ergens verpest het de spanning in de race, vooral als het om het kampioenschap gaat.
Gasly zou, in feite, ook wat kunnen laten zien. Zijn resultaten van vorig seizoen waren niet spectaculair, maar misschien bewijst hij zichzelf nu echt. Ricciardo's kansen zijn ook kleiner geworden nu hij bij Renault zit. Maar eerlijk is eerlijk: afgelopen seizoen was hij gewoon vaak de dupe van motorproblemen. Als hij die problemen niet had meegemaakt, dan had zijn naam waarschijnlijk ook in de top 5 gestaan.
Als we kijken naar de kansen van de coureurs dan zit de kans erin dat de top 5 er volgend seizoen zo uit komt te zien:

  • 1. Hamilton
  • 2. Vettel
  • 3. Verstappen
  • 4. Leclerc
  • 5. Bottas


Hoogstwaarschijnlijk zal Mercedes weer de grote winnaar zijn van de teams, gevolgd door Ferrari en Red Bull Racing. De volgorde blijft natuurlijk onzeker totdat we de eerste race gezien hebben. Daarna kan je al een stuk meer zeggen over de kansen van de coureurs omdat we te zien krijgen hoe ze erin staan en hoe, in het geval van Verstappen, de motor werkt. We hopen voor de Nederlander natuurlijk op het beste, maar met een derde plek heeft hij zijn eigenlijke plek van vorig seizoen al terugverdiend.

Op 15 maart beginnen de vrije trainingen en op 17 maart kunnen we ze weer zien racen in de GP van Australië. Wie zal de eerste poleposition van het seizoen pakken? En wie halen de eerste punten? We zullen het snel zien!

Het team van Racing-Art.nl kijkt in ieder geval erg uit naar het nieuwe race seizoen. Nieuwe schaalmodellen van de racehelden zullen we op onze web site presenteren.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »