Menu
EUR
Deze week Pre-order korting op 2024 modellen. Bestel de nieuwste modellen met korting
Max Verstappen boekt 30ste overwinning in thuisrace

Max Verstappen boekt 30ste overwinning in thuisrace

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

Vergeleken met Spa-Francorchamps een week eerder, verliep het raceweekend in Zandvoort een stuk stroever voor Max Verstappen (RB18) en zijn team Red Bull Racing. Na slechts tien minuten op de baan in de eerste training viel de Nederlander uit met een kapotte versnellingsbak. Erg jammer voor de fans die al vroeg op vrijdag naar het circuit in de badplaats waren gekomen om de regerend wereldkampioen in actie te zien. Gelukkig reed hij de tweede training weer mee, maar kwam niet tot een goede tijd.

 

Meer snelheid gevonden bij team Mercedes (W13)

In de ochtendtraining op zaterdag zette de razend populaire Verstappen meteen de snelste tijd neer, maar werd in het tweede deel ‘verslagen’ door Carlos Sainz (Ferrari F1-75) en zijn teamgenoot Charles Leclerc, George Russell (Mercedes W13) en Lewis Hamilton (Mercedes). Het was goed om te zien dat Russell en Hamilton steeds meer snelheid weten te vinden in hun nieuwe formule 1-auto Mercedes W13. Dat maakt de strijd tussen de topteams – Red Bull Racing, Ferrari en Mercedes – een stuk interessanter. Ook Sebastian Vettel (Aston Martin AMR22) en Lance Stroll (Aston Martin), voelden zich goed op het korte old skool circuit in de duinen. Ook niet te stoppen was Fernando Alonso (Alpine A522). Hij reed in de derde training een zevende tijd.

 

Fakkelgooier zorgt voor rode vlag tijdens kwalificatie

In de kwalificatie liet Max Verstappen opnieuw zien dat hij in topvorm is. Met schijnbaar minimale moeite zette hij in Q1 de snelste tijd op het bord. Q2 werd vlak na de start stilgelegd nadat nota bene een beveiliger een rokende oranje fakkel vanaf een tribune het asfalt op gooide. Een opmerkelijke actie die leidde tot een rode vlag. Na de hervatting van Q2 bleef Verstappen ook de snelste, tot hij vlak voor het einde door Sainz en Russell naar P3 werd verwezen.
Zou Verstappen net als vorig jaar poleposition kunnen pakken? Dan moest hij in Q3 een foutloze ronde rijden om niet alleen Charles Leclerc (Ferrari F1-75) en Carlos Sainz (ook Ferrari), maar ook George Russell (Mercedes W13) en Lewis Hamilton (Mercedes) achter zich te houden. En dat lukte! Verstappen verbeterde de tijd van Leclerc, terwijl Sainz de derde tijd neerzette. Russell kwam niet verder dan de zesde tijd. Lewis Hamilton moest zijn vliegende ronde afbreken omdat Sergio Pérez (Red Bull Racing) in zijn nieuwe formule 1-auto RB18 spinde en voor een gele vlag zorgde. Hamilton plaatste zich als vierde op de grid.

 

Grand Prix van Zandvoort

Stampende dancemuziek, de drivers parade in de oude Porsches van de Rijkspolitie, duizenden wapperende rood/wit/blauwe vlaggetjes. Het live gezongen volkslied en hier en daar een oranje fakkel… Het circuit van Zandvoort leek omgetoverd in een heus festival. Te midden van al die gekte moest Verstappen, de regerend F1-wereldkampioen, dealen met de druk en zich concentreren op de race.
De lichten doofden en gesteund door een ongelooflijk gejuich van de tribunes bleef Verstappen Leclerc voor en ging als leider de eerste bocht in. Hamilton (P4) viel aan bij Sainz maar kwam hem niet voorbij. Ook Leclerc kon niet meer doen dat proberen het gat tussen hem en Verstappen zo klein mogelijk te houden. Het hele veld kwam de eerste rondes goed door.

 

Ferrari blundert bij eerste pitstop Carlos Sainz

De eerste pitstops vonden al in ronde 15 plaats. Carlos Sainz (Ferrari) kwam vóór Sergio Pérez (Red Bull Racing) naar binnen, maar zag de Mexicaan eerder vertrekken. Dat had alles te maken met een verprutste pitstop bij het Italiaanse team. Slechts drie monteurs stonden klaar met nieuwe banden. De vierde kwam seconden later pas aanrennen. In de chaos reed Pérez ook nog over een Ferrari-wheelgun heen. Met een stop van 12 seconden viel Sainz ver terug in het veld. Even later kwam ook Charles Leclerc vanaf P2 naar binnen en zakte terug naar P4.

Een ronde later was het de beurt aan Verstappen. Hij kwam op P3 terug, achter George Russell (P2) en Lewis Hamilton. De Brit ging voor het eerst dit seizoen aan de leiding in de race. Toch was Mercedes geen partij voor de snelle Verstappen. In ronde 28 haalde hij met gemak Russell in, waarna hij op jacht ging naar Hamilton. Vlak voordat Max de Mercedes met startnummer 44 kon inhalen, dook Hamilton naar binnen voor zijn pitstop.

 

Team Mercedes (W13) houdt zicht op een podiumplek

Hamilton sloot op P5 weer aan. Zijn gevecht met Sergio Pérez (P4) kwam tot een hoogtepunt toen de twee formule 1-auto’s zij aan zij door bocht 1 gingen. Ze raakten elkaar, maar bleven beide op de baan. Hamilton kwam als overwinnaar uit de strijd. Niet veel later dook ook George Russell op in de spiegels van Pérez. De jonge Brit had maar een poging nodig om Pérez in te halen. Daarna dook de Mexicaan naar binnen voor nieuwe banden en sloot weer op P7 aan.

Yuki Tsunoda (AlphaTauri AT03) zorgde, onbedoeld, voor meer spanning in de race. Hij zette kort na zijn pitstop in ronde 44 zijn formule 1-auto stil in het gras naast de baan. Over de radio meldde hij dat het voelde alsof een van de banden niet goed vast zat. Ervan overtuigd dat zijn race voorbij was, klikte hij de veiligheidsgordels los. Maar voordat de Japanner kon uitstappen, meldde zijn team dat er niets aan de hand was. Zo reed Yuki zonder gordels de baan weer op. Dit zou hem op een flinke waarschuwing van de wedstrijdleiding komen te staan. Even later riep zijn team hem toch naar binnen. Misschien om iets te checken, maar ook om de gordels vast te maken.
Charles Leclerc kwam ook naar binnen en leverde zo P2 in voor P4, met de twee Mercedessen en de Red Bull van Verstappen (P1) voor zich.

 

Virtuele én echte safetycar zetten coureurs op scherp

Tsunoda kwam na de pitstop van 32 seconden weer op de baan, maar meldde opnieuw dat zijn formule 1-auto niet goed aanvoelde. Hij parkeerde de auto langs de baan en zorgde daarmee voor een virtuele safetycar. Hét moment voor een snelle pitstop. Verschillende coureurs doken naar binnen, waaronder ook Verstappen, Hamilton en Russell. Verstappen behield de leiding en was snel weg bij de herstart. Maar Hamilton had de betere band en snoepte iedere ronde tijd af van de 12 seconden voorsprong die Verstappen op hem had.

In ronde 56 zorgde Valtteri Bottas voor een safetycar. Zijn Alfa Romeo (C42) viel stil en moest worden weggetakeld. Weer dook Verstappen naar binnen voor een setje zachte banden. Hij gaf daarmee de leiding uit handen en moest vanaf P3 op jacht naar de twee Mercedessen, die tijdens de safetycar buiten bleven. Toen Russell op eigen initiatief toch naar binnen kwam, schoof Verstappen een plaatsje op en meldde zich aan de staart van Hamilton. De Brit op gebruikte banden die tijdens de safetycar afkoelden, de Nederlander op een nieuwe set rode banden… Hamilton wist dat het laatste deel van de race moeilijk zou worden.

De safetycar eindigde en Hamilton zag meteen de Red Bull met startnummer 1 langskomen op start/finish. Niet lang daarna meldde ook Russell zich in het gevecht om een podiumplaats. Even leek het erop dat hij achterop Hamilton vloog, maar met een scherpe manoeuvre pakte Russell P2. Het was nog niet gedaan voor Hamilton: hij moest ook Charles Leclerc (Ferrari) voorbij laten… Van P1 in no time naar P4: Hamilton schold zijn team de huid vol over de boordradio!

De top 3 bleef tot aan de finish ongewijzigd. Het publiek ging los toen Verstappen over de finish kwam. De vierde overwinning op rij, z’n tweede op Zandvoort en de 30ste in zijn formule 1-carrière. Het raceweekend op Zandvoort kon niet meer stuk! Met Leclerc, Russell en Verstappen – de jonge garde – stonden er bovendien weer eens drie teams op het podium.

 

Over Racing-art.nl

Met Racing Art haal je de race beleving in huis. Racing-Art.nl heeft een mooie collectie kunstwerken,. modelauto's en vitrines om je schaalmodel in te showen zoals de 1:18 vitrine van Triple 9. De RB18 modelauto van Max Verstappen vind je hier ook met natuurlijk de nummer 1 op de auto.

 

[products=blog_rb_polo]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »