Menu
EUR
Deze week Pre-order korting op 2024 modellen. Bestel de nieuwste modellen met korting
Verstappen keeps his cool in de VS

Verstappen keeps his cool in de VS

Door: Racing-Art.nl Reacties: 0

De strijd om het kampioenschap is ongekend spannend. Max Verstappen heeft na het raceweekend in Texas een voorsprong van 12 punten op rivaal Lewis Hamilton (Mercedes). Alles is nog mogelijk. Zeker als Red Bull Racing ook goed presteert op de circuits die doorgaans het terrein zijn van Mercedes; zoals de Grand Prix op het Circuit of the Americas in Austin.
Wat was het weer ouderwets druk op en rond het circuit. De uitverkochte tribunes zaten vol feestvierende Amerikanen, onder wie ook veel oranje Verstappen-fans. De organisatie pakte bovendien uit met twee concerten: Billie Joel op zaterdag na de kwalificatie en een spetterende show van Kool & the Gang op zondag als afsluiting van een geweldig raceweekend.

 

Vrijdag slecht, zaterdag sterk

Het weekend begon voor Verstappen nogal stroef. Bij de vrijdagtrainingen was hij allesbehalve content met zijn F1 auto. Ook het hobbelige asfalt kon zijn goedkeuring niet wegdragen. Maar op zaterdag kwam hij ijzersterk terug! Dat betaalde zich uit in de snelste tijd in de kwalificatie: poleposition vóór Lewis Hamilton en een goed presterende ploeggenoot Sergio Pérez. Valtteri Bottas (Mercedes) moest wéér een gridstraf incasseren. Hij startte in Amerika met een nieuwe interne verbrandingsmotor en kreeg daarvoor vijf plaatsen straf. Met een vierde tijd in de kwalificatie moest hij zondag op P9 vertrekken. Charles Leclerc (Ferrari) reed een knappe vijfde tijd en kreeg het vrijgevallen plekje van Bottas. Ook Sebastian Vettel (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpine) en George Russell (Williams) startten vanwege gridstraffen achteraan.

 

Grand Prix van Amerika

Ronde 1, bocht 1… daar draaide alles om. Want, wie bij de eerste bocht de leiding nam, zou hoogstwaarschijnlijk ook de race winnen; aldus de kenners. De lichten doofden. Lewis Hamilton had een super start en pakte de binnenlijn naar de eerste bocht. Met nog een beetje duwen, waarbij Max kort naast de baan terechtkwam, nam de Brit definitief de leiding in de race. Sergio Pérez haalde Verstappen in, maar liet zich direct terugzakken naar P3. Ook Charles Leclerc hield goed stand op P4.
Verstappen liet Hamilton niet bij zich wegrijden en hield de druk erop. Pérez trok eenvoudig een gat met Leclerc. Zo reed de top 3 al snel weg bij de rest van het veld.

 

Red Bull tactisch sterk

Na het weggeven van de leiding aan Mercedes moest team Red Bull Racing vooral tactisch scherp blijven. En dat waren ze ook. Ze haalden Verstappen al in ronde 10 naar binnen voor zijn eerste bandenwissel. Hij zakte daarmee naar P5, maar haalde met gemak oud-teamgenoot Daniel Ricciardo (McLaren) in. Nadat Carlos Sainz (Ferrari), Leclerc en Pérez naar binnen doken, was de weg vrij voor de jacht op Hamilton. Met de hoge bandenslijtage, die typisch is voor het Texaanse circuit met maar liefst 20 bochten, kon de Brit ook niet veel langer doorrijden op zijn medium banden. In ronde 14 klonk het ‘box box’ over de boordradio voor Hamilton. Dit was hét moment waarop Red Bull had gerekend: Verstappen bleef de zevenvoudig wereldkampioen ruim 6 seconden voor en nam de koppositie over in de race!

Een ronde later meldde Pierre Gasly (AlphaTauri) dat hij snelheid verloor. Even later parkeerde hij als eerste uitvaller zijn bolide in de pitgarage. Er zou een probleem zijn met de ophanging. Sergio Pérez meldde over de boordradio dat hij sinds de start van de race geen water had en dus niet kon drinken. Lastig met die hoge buitentemperaturen en de druk om goed te presteren. Ook Valtteri Bottas had het zwaar. Na zijn eerste pitstop zakte hij van P4 naar P11, waar hij rondes lang om een plekje binnen de top 10 vocht met Yuki Tsunoda (AlphaTauri).
In het middenveld beleefden Leclerc en Sainz (team Ferrari) mooie gevechten met Ricciardo en Norris (team McLaren). Sebastian Vettel deed het goed na de start achter in het veld en streed net als Bottas om een plek in de top 10.
Voor de Alpine-coureurs Alonso en Ocon eindigde de race vroegtijdig. Ook hun bolides kampten met een technisch probleem, waardoor ze de race niet uitreden.

 

In de aanval

Aan kop kroop Lewis Hamilton ronde na ronde dichter naar Verstappen toe. Hij verkleinde het gat van 6 seconden naar slechts 2,7 seconden. Weer was het Red Bull Racing die in de aanval ging. Ze haalden Verstappen in ronde 29 voor de tweede keer naar binnen en gaven daarmee de leiding uit handen. Op deze set banden moest de Nederlander wel de race uitrijden. Een nadeel ten opzichte van Hamilton die langer doorreed en pas in ronde 36 naar binnen kwam voor een bandenwissel. Met een kleine 20 rondes te gaan sloot de Brit weer op zo’n 9 seconden achter Verstappen aan op nieuwe banden. Nu kwam het eropaan: kon Hamilton het gat naar Verstappen weer dichtrijden? De spanning steeg met de minuut. Hamilton zette betere rondetijden neer, inclusief de snelste raceronde voor een extra WK-punt. Het gat werd zienderogen kleiner. Het zou toch niet dat de Brit hem vlak voor de finish nog inhaalde? Iets wat we immers al vaker hebben gezien.

 

Haas aan de kant

Miljoenen F1-fans hielden hun adem in en zagen hoe dicht Hamilton de Red Bull bolide met nummer 33 naderde. Maar de 24-jarige Max Verstappen hield het hoofd koel, maakte geen enkele fout. Toen achterblijver Nikita Mazepin (Haas) iets te lang voor hem bleef rijden, reageerde hij fel over de radio naar zijn engineer: ‘Laat die Haas aan de kant gaan!’. Hij vond zelfs nog extra snelheid in de allerlaatste ronde. Duurde de race nog een ronde of vijf langer, dan had Hamilton zeker een serieuze inhaalpoging kunnen doen. Maar die tijd was er niet meer. Daar, minder dan een seconde voor hem, werd de Nederlander voor de achtste keer dit seizoen als winnaar afgevlagd! Als er één moment in het kampioenschap was om toe te slaan, dat was het nu wel en Red Bull Racing heeft dat moment gegrepen! Het vuurwerk op start/finish was terecht voor Verstappen en zijn team. Achter Hamilton pakte de totaal uitgedroogde Pérez de derde plaats. Voor Bottas was P6 het hoogst haalbare deze zondag.

De bekerceremonie werd gedomineerd door basketballegende Shaquille O’Neal. De boomlange atleet werd naar het podium gereden in een open wagen zoals je die alleen in Texas ziet. Ook het publiek mocht weer het circuit op om de bekeruitreiking van dichtbij mee te maken. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt.
Volgende stop: het thuisland van Sergio Pérez, Mexico! Favoriet bij Red Bull Racing en weer een kans om verder uit te lopen op Hamilton.

 

Over Racing-art.nl

Met Racing Art haal je de race beleving in huis. Racing-Art.nl heeft een mooie collectie f1 1:18 schaalmodellen en kunstwerken voor de racing fan zoals schilderijen, litho's, modelauto’s, en fankleding. Je vindt er bijvoorbeeld een Max Verstappen 1:18 schaalmodel, Red Bull Racing auto's bijvoorbeeld een Max Verstappen auto of een auto van McLaren en Ferrari's. Mocht je op zoek zijn naar een speciaal schaalmodel, laat het gerust weten!

 

[products=blog_TU2649]

[products=blog_417230101]


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »